tisdag 7 oktober 2014

Chutney med fläskfile


Förra helgen var jag på Toppen gallerian och bjöd på mat. Jag valde att laga något som har höst tema eller ingredienser som följer årstiden.
Just nu har vi massor av goda Svenska äpple och lök så min rätt bilen chutney med helstekt fläskfile.

Äppel och rödlökschutney

3 st röda äpple
3 st rödlökar
1 dl strösocker
3 dl äppelcider
1 dl rödvinsvinäger
0.5 msk hela korianderfrö ( valfritt)
2 st lagerblad
1 tsk salt
1 krm
vitpeppar
1 röd chilli
1 krm curry

1. Skala, kärna ur och dela äpplena i klyftor. Skala och skär rödlöken i klyftor. Hacka chillin fint.
2. Häll cider och vinäger i kastrull, häll i sockret och smält.
3. Lägg i äpple, rödlök och kryddor. Låt koka upp sjud sen i ca 30 min till all vätska är borta.
4 Häll upp i rena varma burkar, håller ca 1 mån i kylskåp.

Helstekt fläskfile i ugn

800 g Fläskfile
4 msk kinesisk soja
2 msk raps olja
1 msk timjan
1 msk rosmarin
1 tsk paprikapulver
salt/svartpeppar

Värm ugnen till 225 grader. Blanda soja med kryddor och olja. Pensla hela filén med blandningen. Lägg den på galler i en långpanna med lite vatten i botten.
För att exakt veta temperaturen, stick in en stektermometer längst in i köttet. Innertemperaturen ska vara 70 grader och det tar ungefär 30-40 minuter.
Ta därefter ut köttet ur ugnen, lyft det från gallret och packa in i smörpapper eller i aluminiumfolie. Låt köttet vila 10 minuter innan servering. Detta för att köttet ska safta till sig istället för att vätskan rinner ut när man delar upp filén.
Skär till slut den färdigstekta filén i skivor före servering.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar