torsdag 7 augusti 2014

Primörer

Ikväll är det föreningsmästerska i en av grenarna jag inte riktigt har börjat med ännu, men jag tänker vara med ändå. Detta innebär äter vi inte innan kl 17 så blir det mat inatt.
Vi är ju elitsatsande syskon och då är det inte bara träningen som är viktig, bra mat innan träning är minst lika viktig och även något litet efter träning/tävling. Det brukar bli banan,kvarg eller smoothie.

Idag har vi gemensamt bestämt oss för att använda oss av våra egenodlade grönsaker igen. Det kommer att bli stuvade morötter och för att få mer färg kör vi olika sorter med stekt falukorv av bra kavalite. Lilla syster uppskattade inte valet så hon får pasta. Jag har inte lyckats att lära henne tycka om all husmanskost ännu, men ju mer hon hjälper till så vågar hon också prova mer.

Nu blir ju inte allt som man tänk sig, av olika anledningar hann vi inte med maten innan vi körde och sköt. När jag skriver detta har vi ännu inte ätit därför finns det bara bild på råa morötter :)

5-600 g morötter ca 1 1/2 per/person
2,5dl vatten
0,5 tsk salt
2-3 msk salt
3 msk vetemjöl
Ca 4 dl totalt av mjölk/grädde och kokspad
Salt efter smak
Vitpeppar
Liten nypa strösocker 


  1. Tvätta/skala och skär morötterna i slantar. Koka upp vatten och salt. Tillsätt morötterna. Koka i ca. 10 minuter eller nätt och jämnt mjuka, (pröva med sticka). Spara på Grönsaksspadet det skall användas i stuvningen.
  2. Smält smöret i en kastrull på svag värme och rör ner mjölet. Späd med vätska (3-4 dl mjölk/grädde och grönsaksspad) under omrörelse. Låt koka i 3-5 minuter.
  3. Lägg i grönsakerna och smaksätt med salt och peppar och socker.
  4. Häll upp stuvningen och klipp över med persilja.
  5. Jag tar en klick smör som får smälta och tillsätter 2-3 msk vetemjöl som får koka ihop innan jag tillsätter vätskan.
  6. Blev stuvningen för tunn....vispa ut lite vetemjöl i kall mjölk och tillsätt lite i taget under omrörelse. Blev det för tjockt tillsätt mer mjölk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar