måndag 18 januari 2016

Fisksoppa



4 portioner
Fisksoppa
    • 2 små fänkål
    • 200 g stjälk selleri
    • 150 g morot
    • 200 g potatis
    • 140 g sockerärtor
    • en halv purjolök
    • 2 vitlöksklyftor
    • 1 knippe dill
    • 1 msk dillfrön
    • 3 dl vitt vin
    • 3 dl fiskfond (ej koncentrerad)
    • 3 dl grädde
    • 400 g kummel, kolja eller torsk
    • 100 g handskalade räkor
    • salt och svartpeppar
      •        
        Rouille
        0,5 dl olivolja
        0,5 dl rapsolja (ej kallpressad)
        1 stor vitlöksklyfta
        0,5 g saffran
        1 äggula
        1 skiva vitt bröd
        ca 1 tsk citronsaft
        1-2 krm cayennepeppar
        salt 
            Rouille:
            •  Börja med den majonnäsliknande såsen rouille. Skär bort kanterna från brödet och doppa det i vatten så att det suger åt sig vätskan. Pressa ut vattnet och smula ner brödet i en bunke.
            • Blanda med äggula, saffran, cayenne och riven vitlök.
            • Tillsätt oljan droppvis under tiden som du vispar eller mixar kraftigt.
            • Fortsätt vispa tills majonnäsen är krämig och tjock. Smaka av med citronsaft och salt och ställ åt sidan.

            Fisksoppa:
            •  Strimla pulrjolök och vitlök. Skär övriga grönsaker i munsbitstora bitar. Skär fisken i bitar som är ca 2 cm stora.
            • Fräs lök och dillfrön i en kastrull med olja tills löken är mjuk.
            • Tillsätt alla grönsaker utom sockerärtor och låt dem fräsa med en kort stund.
            • Slå på vin och låt koka upp. Tillsätt fiskfond och grädde och låt koka upp. Sjud i 10-15 minuter eller tills alla grönsaker börjar bli mjuka.
            • Smaka av med salt och svartpeppar och lägg i fisk, sockerärtorna och hackad dill.
            • Ta kastrullen åt sidan och lägg i räkorna. Servera soppan med rouillen och ett gott bröd.  

              I denna soppan använde vi både vitfisk och lax. Vi serverade med vitlöksbröd, hade nog varit godare med ett vanligt bröd med smör och ost.

              Inga kommentarer:

              Skicka en kommentar